Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

FiRSt pOsT,,fIrsT sTOrY

Posted by h`sherlock

Assalamualaikum,, ni posT yg prtama skali penah aq post dlm dunia keposan yg tidak ada yg tidak post.. arap2 korg pahamlah sbb ak pun x brapa nk paham..kk,, sperti TiTle yg diberi (tgklah ats 2) dan sperti titlE blOg nih,, ak ada bnyak cIta yg nk diCEritakan,, k, lam post ni ak ada 2 cita,, cita pertama tajuknya "AdA HIkmahnya",, cita dia mcm ni, ada sebuah kampung yg terletak DIkwsan perkampungan,, kampong ni ada toK pengkulu,,k, tok penghulu dgn anaknya membela seekor kuda,,

saTu hari, kuda Itu terLepas Dan terus lari ke dLm hutan berhampiRan,, Org kamPung mngetahui hal terseBut berkaTa kepada tok PenGhulu,"kami simpati atas kehIlangan Kuda kEsayangan toK.. tentu toK sedih.."

seBaliknya, tok Penghulu tersenyum lalu berkata,"tak apalah. mesti ada hikmahnya."

"apa hikmahnya tOk??"..."tok pon tak tahu.tapi mesti ada hikmahnya.." tok peNghulu menjawab,, dan yakin dgn keyAkinannya iTu...

beberapa minGGu keMudian, kuda kesayangan tok pEnghulu pulanG seMula dgn membawa beberapa ekor kuda liar..(kawin lari kot, bawa blk bini 2 haha)..org kampung sgt kagum kerana skrg bilangan kuda tok PengHulu bertamBah secaRa tiba2..(sudah rezekinya)..

"tok bertuahlah.untung", begitulah kata mereka...

sebaliknya tok penghulu berkata"Belum tentu lagi.tapi tok yakin tentu ada hikmahnya.."

anak lelaki tok penghulu begitu gembira dgn kuda2nya.. Setiap hari dia menunggang kuda kesayangannya sambil menggembala kuda2 liarnya yg lain..(kuda gembala jgk ka?? hehe)... begitu sibuk dan tangkas skali..Entah bagaimana pada suatu ptg , anak tok penghulu tersebut jatuh daripada kudanya lalu patah tgn kanannya...

Org kmpung tahu dia adalah anak kesayangan toK penghulu. Mereka dtg menziarahi anak tok penghulu

yg terlantar.. " malang benar nasib toK. baru dpt nikmat skrg ditimpa bala pula.." kata mereka

tok penghulu tersenyum dan berkata " ini ujian ALLAH. tentu ada hikmahnya.."

Tidak lama kemudian, kampung mereka didatangi oleh pegawai2 atasan tentera negara itu.. Org kampung semuanya bimbang kerana raja mereka mmg terkenal dgn kezalim dn tidak berperikemanusiaan ..

" Raja memerintahkan semua anak muda lelaki dikumpulkan!! Negara memerlukan tentera tambahan

utk dihantar ke medan perang !," arah ketua tentera.. Semua ibu bapa kampung itu risau dan sedih terpaksa berpisah dgn anak2 lelaki mrk..

Para remaja lelaki dibariskan dihadapan ketua tentera, termasuk anak lelaki tok penghulu yg patah tgn itu..
"kamu dikecualikan! x ada gunanya membawa org yg patah tgn!" kata ketua tentera sambil menunding jarinya kpd anak lelaki Tok penghulu..
Pada ketika itu, dlm hati org kampung terngiang2 kata2 dari mulut penghulu mereka ,, "mesti ada hikmahnya."
MORAL = setiap apa yg berlaku ada buruk dan baiknya.. org yg beriman sentiasa melihat sisi baik daripadanya. mereka menerima yang buruk dengan sabar , namun di dalam hati sentiasa mengharap kebaikan di sebaliknya daripada ALLAH.. apa pun fikir2 kanlah..,,

Yang kedua citanya pendek ja tapi padat... kk, tajuknya mcm ni " Bukan Senang nak Senang ".. citanya mula mcm ni..
DEkat sebuah kedai makan,, masa 2 dah mlm dah,, dlm pukul 10 malam., kedai tu pun nk tutup.. mak cik kedai tu rasa hairan sebab ada seorang pemuda sedang mencari sesuatu di sekeliling tiang lampu dekat dgn kedainya.. pemuda tu sdh lama mencari sejak ptg lagi..
lepas siap berkemas mak cik tadi pon mendekati pemuda tu dan berkata, " assalamualaikum, kamu tengah cari apa tu nak??".. dengan suara yg letih tapi tenang dia menjawab " tengah cari cincin la mak cik, x jumpa2 dari td lagi.."
mak cik tu pun tolong pemuda tu cari cincin tersebut.. setelah sekian lama mak cik tu pun keletihan lalu berkata " betul ka cincin tu jatuh kat sini?? "... pemuda tu dengan selamba berkata " sapa kata cincin tu jatuh kat sini, cincin tu jatuh kat situ " pemuda menunjukkan kawasan yg gelap di belakang dirinya..
mak cik itu dengan kehairanan menjawab " habis tu kenapa kamu cari dekat sini ?" lalu pemuda terus menjawab " kat sini terang senang skit nk cari, dekat situ susah nk cari, gelap plak 2. ntah2 sampai esok x jumpa "
mak cik itu terkedu.. lalu pergi dari situ dengan muka yg x bersalah...

MORALnya disini = zaman sekarang, ramai manusia yg guna jln yg senang utk berjaya tapi jln tu x dpt m`gerentikannya.. semua nk kaya tapi x mau nk susah skit.. senang cita " bukan senang nk senang "

Followers

About Me

My photo
assalamualaikum.. bdk islah form 2, x berkerja, x dk kereta lg, x dak lesen lg, nk kenal lebih lanjut sila ke badan2 kerajaan @ swasta yg berdekatan.. @ genius_crime@yahoo.com